Söndagssyssla: Att plantera om Mårbackapelargoner

Idag har jag planterat om mina mårbackapelargoner.
Jag älskar mårbackor.
Och kärleken är besvarad. De gillar mig oxå.
Fast jag är nog en ganska grym mårbackeskötare. Jag ger dem all min kärlek och omsorg när de är blommande och vackra, men när de är vissna och fula då förpassas de ner i underjorden. (Min mamma sa ofta: ”Ylva, jag kan inte begripa hur du kan ha så fina mårbackor, du som misshandlar dem så?!”)

Förra året såg några av dem ut så här:

20130324-141154.jpg
Välväxta, täta och fotade ur en skittråkig vinkel.

Året innan såg de ut så här efter en fritt blommande sommar:

20130324-141818.jpg
Detta var den hösten då mårbackorna höll på att äta upp barnen. Det var även hösten då Stora A klippte av Lilla S lugg så hon såg ut som Michael Bolton. För det gör man när luggen är 1 cm lång. Eller kort.

När mårbackor har varit förpassade ner i en kall och mörk källare under vintern så ser de ut så här

20130324-142404.jpg
Torra, färglösa och med taskig frissa. Precis som jag ser ut vid denna tiden.

Rosenpelargonerna är minsann inte bättre de heller:

20130324-142635.jpg

Efter lite frisering, ny fuktig jord och en snygg stass-ja eller kruka (OBS! Det ska vara en rymlig. Mina pelargoner gillar inte att trängas) så ser de ut så här:

20130324-143346.jpg
Nakna, kala och lite blyga.

Eller så här:

20130324-143520.jpg
Här har jag samlat en mindre skara, vi kan kalla det en stödgrupp, av mårbackor som behöver lite extra stöd innan de placeras ut i en egen kruka. Ja, eller egentligen är de mest placerade här för att jag helt enkelt inte har fler stora krukor att trolla fram.

Jag har även satt ihop en annan samling. Vi kan kalla den för Undantaget. Detta är en grupp av rosenpelargoner som var så vansinnigt fina och välväxta i höstas. Nu vete katten om det är nåt liv i dem.
Men de ska få en chans.

20130324-144643.jpg
Jag ger dem 2 veckor. De kanske bara är lite yrvakna. Men om det inte är något liv i dem efter dessa 2 veckor så får de ge plats åt andra. Ja, man skulle kanske kunna säga att då får vi vända blad.

Nu väntar ett par veckors rotande innan pelargonerna ska få sitt första skrovmål. Det är då växtnäringen sätts till. Fram tills dess ska de få njuta av att de har fått komma upp i ljuset igen.

I morgon hoppas jag kunna plantera om mårbackorna som jag har i de stora vita plåtkrukorna. De jag har planterat om idag var bara de jag haft i blomlådor och krukor i stugan.

20130324-145338.jpg
Jippie! I morgon får dessa oxå se ljuset! Det vill säga om jag får loss de fastfrusna stenhårda blomjordsäckarna på Maxis utemarknad.

6 reaktioner på ”Söndagssyssla: Att plantera om Mårbackapelargoner

  1. Du var då inte dålig du, eller ja det var du ju, men vilka gröna fingrar du har!! Själv har jag fått lämna mina orkidéer till Skåneland och Kävlinge på rekreation, Kanske jag kan skaffa lite pelargoner till sommaren och lämna dem på vinterlov hos dig?? Skall fundera på saken. 🙂
    Kram fr Ingela

  2. Pingback: Now Free

Kommentera